Det kan nemt blive svært at finde hoved og hale i, hvilke studenterhuer som hører til hvilken uddannelse. Da studenterhuen først kom til Danmark i 1856, var den sort, og det var den indtil 1880’erne hvor man her kunne vælge den hvide studentehuer med bordeauxrødt bånd som vi kender fra STX (det almene gymnasium). Dengang gik de studerende med studenterhuen hele rusåret igennem, og ikk blot i 1 til 2 uger som de studerende gør i dag. De studerende som dengang bar huerne blev kigget på med respekt, da det ikke var mange som gik på gymnasiet. De bar henholdvis hvide huer om sommeren og sorte huer om vinteren.
I 1970’erne kom der tre nye gymnasielle uddannelser til: HHX, HTX og HF. De fik tildelt studenterhuer i 3 forskellige blå nuancer.
Det var først i 1990’erne at flere forskellige uddannelser begyndte at bære huer når de unge blev færdiguddannet. I dag kan man derfor finde 18 forskellige farver studenterhuer.
Studenterhuen med flag, er til studerende som går på den internationale linje på gymnasiet. Standardkrokarden på studenterhuen med flag er en globus, da den repræsenterer alle verdens lande. Vil du hellere have et andet symbol, er det i stedet muligt at få et:
- Dannebrogskors
- Ahornblad
- Anker
- Davidsstjerne
- Hjerte
- G-nøgle
- Halvmåne
Derudover er det meget normalt, at man får skrevet sit navn og sit uddannelsessted bagerst på huen.
Internationale studerende i Danmark
I Danmark er det muligt at tage en international gymnasial uddannelse på enten engelsk, fransk eller tysk. Den internationale uddannelse har en varighed på 2 eller 3 år, og kan tages i over 100 lande. I København kan man vælge at tage en 3-årig franskproget gymnasial uddannelse og en 3-årig tysksproget gymnasial uddannelse. Efter endt uddannelse, kan man søge optagelse på videregående uddannelser i Danmark og i udlandet.
Den internationale gymnasielle uddannelse bliver bl.a. tilbudt til danske unge, som har gået i skole i flere år i udlandet, eller til udenlandske unge som opholder sig i Danmark i længere tid.
Undervisningen består af 6 forskellige faggrupper: Modersmålssprog, fremmedsprog, samfundsorienterede fag, naturvidenskab, matematik, samt forskellige valgfag. Alle fagene har 2 års varighed, og de foregår på engelsk.
Derudover bliver du undervist i videnskabsteori, hvor du skal udarbejde en større skriftlig opgave. Tilmed skal du deltage i sociale og kreative aktiviteter nogle timer hver uge.
Eksamen foregår således, at man har skriftlige eksamener tilknyttet alle fag, og tilmed vil der være mundtlig eksamen i sprogfag. Eksamensbeviset hedder IB Diploma.
For at kunne blive optaget på en international gymnasiel uddannelse, skal du have færdiggjort 10. eller 11. klasse i en international skole i Danmark eller i udlandet. Du kan tilmed blive optaget, hvis du har færdiggjort 1.g fra enhver studieretning i Danmark.
Ved at gå på en international gymnasial linje, er der rige muligheder for at få venner fra verden over, og kendskab til andre kulturer.