Bliver du student i år, har du måske allerede styr på farverne på de forskellige huer, og hvilke uddannelser de er tilknyttet. Er det derimod nogle år siden, at du fik din studentereksamen, undrer du dig måske over, at der pludselig er kommet mange flere farver til, end der var engang. I dag kan man få en studenterhue til 18 forskellige uddannelser. Den lyselilla studenterhue får man hvis man færdiggør sin uddannelse som SOSU-hjælper. Huen er altså hvid med et lyselilla bånd, og kokarden er enten i form af et Dannebrogsflag, eller et special emblem for SOSU-hjælpere. På huen kan du vælge om du vil have navnebrodering omme bagerst på huen eller ej.
Hvad er en SOSU-hjælper uddannelse?
SOSU står for social og Sundhedsuddannelse. På den uddannelse bliver du social- og sundhedshjælper når du har færdiggjort studiet, som tager 2 år og 2 måneder at gennemføre.
På denne uddannelse lærer du at hjælpe og støtte ældre menneskesker, så de på bedste vis selv kan klare sig i hverdagen. I løbet af de 2 år, lærer du at hjælpe med personlig pleje, med huslige opgaver så som rengøring og tøjvask. Du lærer tilmed aktiviteter som de ældre kan få glæde af.
Derudover lærer du om sundhed og trivsel i form af kost og motion, så du på den måde kan vejlede de ældre. Du vil tilmed få en basis viden om kroppen, de mest almindelige sygdomme og hvordan man forebygger smite.
Uddanner du sig som social- og sundhedhjælper bliver du en dygtigt kommunikatør, du bliver god til at arbejde med ældre, samt deres pårørende.
Historien bag studenterhuen
Studenterhuerne blev første gang båret i 1856 af danske studerende. Dengang var huen sort med et hvidt silkebånd, og man bar den igennem hele rusåret, og ikke blot i de 14 dage som man gør i dag. Dette var fordi, at der ikke var mange som tog en gymnasiel uddannelse, og at man derfor kiggede med respekt på dem som bar en hue. I 1880’erne kom de hvide huer med bordeauxrødt bånd på banen, som vi ser på studenter fra STX (det almene gymnasium). De studerende skiftede henholdsvis deres huer om vinteren og om sommeren. Om sommeren bar de hvide huer, og om vinteren de sorte.
De første 100 år var studenterhuen kun tiltænkt til de studerende med en gymnasiel uddannsle fra STX (det almene gymnasium). Det var først i 1970’erne at der kom nye huer til med forskellig farvede bånd, heriblandt de blå bånd til HHX, HTX og HF. I dag ser man hver sommer et hav af forskellige farver på huerne, da der stort set er en hue til alle ungdomsuddannelser i dag.
Huen er ikke blot en hue, den repræsenterer at man har gennemført en uddannelse, og er klar til det næste kapitel i ens voksenliv.